piątek, 30 stycznia 2015

Ryba ze szpinakiem

Witajcie, dawno już na blogu nie było żadnego przepisu, dlatego dzisiaj zapraszam Was na rybę ze szpinakiem.
Szpinak w potrawach raczej nie wygląda zbyt apetycznie, ale jest zdrowy i ma bardzo dużo żelaza.
Będąc w ciąży, cały czas pomimo brania różnych suplementów, które zalecał mi lekarz ciągle miałam niedobory, dlatego szpinak często gościł na moim stole i tak zostało do dzisiaj.
Do przygotowania potrawy potrzebny jest nam filet z ryby, może być dorsz, miruna czy nawet panga-co kto lubi. Filet przyprawiamy, można przyprawą do ryb, ja stawiam tradycyjnie na pieprz i sól, pieczemy w foli, ja podałam z ziemniakami i sosem szpinakowym.
Do przygotowania sosu użyłam: cebuli, świeżego szpinaku, czosnku, trochę mleka, swój przecier pomidorowy oraz zioła. 
Cebulkę oraz czosnek podsmażyłam na maśle, dodałam szpinak i zioła, podlewałam mlekiem i dusiłam kilka minut. Następnie dodałam przecier i zagotowała.
Obiad wyglądał jak na zdjęciu, może nie rewelacyjnie, ale smacznie i zdrowo, a najważniejsze, że smakował Amelce:)
Jak to jest u Was ze szpinakiem, lubicie, czy raczej nienawidzicie??

4 komentarze:

  1. i szpinak i rybkę lubię więc zestaw dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. połączenie jest ok, więc warto wypróbować :)

      Usuń
  2. szpinak lubię rybkę też więc wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń